Καθώς σιγά σιγά ετοιμαζόμαστε να βγούμε από την καραντίνα λόγω του νέου κορωνοϊου και να αλλάξουμε ρυθμούς και συνήθειες ξανά και να επανέλθουμε σε μια διαφορετική κανονικότητα θέλω να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σας, που πιστεύω ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε κάποια μαθήματα από αυτή την περίοδο, να σας βοηθήσουν να είστε δυνατοί και ικανοί να ανταπεξέλθετε σε κάθε αλλαγή και κάθε κρίση και να διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκρηκτικότητα, την αβεβαιότητα, την πολυπλοκότητα και την αμφισημία (αυτό που ίσως έχετε ακούσει να περιγράφεται ως VUCA), που επικρατούν στον κόσμο μας.

Κάνοντας αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας και κυρίως δίνοντας τις δικές σας απαντήσεις μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας οδηγό πλοήγησης στη ζωή σας.

 

  1. Τι έχει αληθινά νόημα για εμένα στη ζωή;

Σε μια τέτοια συνθήκη αυτό που ο κάθε ένας από εμάς καλείται να αναρωτηθεί είναι τι είναι πραγματικά σημαντικό. Αυτά είναι που θα μας δώσουν τη δύναμη να πάμε παρακάτω, να προσαρμοστούμε και να δημιουργήσουμε ξανά και ξανά. Αυτά θα είναι η πυξίδα μας και αυτά είναι που χρειάζεται να φροντίζουμε κάθε στιγμή.

Τι θέλεις πάνω απ’ όλα να υπάρχει στη ζωή σου;

 

2. Τι μου δίνει δύναμη … και τι μου την αφαιρεί;

Στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας πάντα υπάρχουν πράγματα, που μας δίνουν δύναμη,

ανεβάζουν την ενέργειά μας και μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε σε όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε. Αντίστοιχα υπάρχουν πράγματα που μας αφαιρούν ενέργεια, μας κουράζουν, μας ρίχνουν. Σε αυτή την περίοδο, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να βρούμε ποια είναι αυτά που μας δίνουν δύναμη και να τους κάνουμε περισσότερο χώρο και αντίστοιχα να βρούμε ποια είναι αυτά που μας αφαιρούν δύναμη και να τα περιορίσουμε ή ακόμη και αν μπορούμε να τα αφήσουμε τελείως έξω από την καθημερινότητά μας.

Τι σου δίνει δύναμη;

Και τι σου την αφαιρεί;

 

3. Τι με βοηθάει, τι με στηρίζει, όταν το έχω ανάγκη;

Κάθε άνθρωπος, πάντα, χρειάζεται στηρίγματα, ανθρώπους δίπλα του, κοινότητες, συστήματα, που τον στηρίζουν, τον βοηθούν να μένει σε επαφή με τη δύναμή του, να πιστεύει στον εαυτό του, να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ζωής, να προχωρά και να δημιουργεί τη ζωή που θέλει για τον εαυτό του.

Ποιος ή τι είναι στήριγμα για εσένα; Ποιος ή τι μπορεί να σε στηρίξει σε αυτή την περίοδο;

 

4. Τι έμαθα για εμένα, τους ανθρώπους, τη ζωή;

Μέσα από κάθε εμπειρία μπορούμε να αντλήσουμε μαθήματα για εμάς, τους συνανθρώπους μας και τη ζωή, που μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο.

Τι μαθήματα αντλείς μέσα από τις τωρινές συνθήκες;

Τι μαθαίνεις που δεν ήξερες, τι συνειδητοποιείς τώρα πρώτη φορά;

 

5. Τι θέλω να πάρω μαζί μου στην νέα κανονικότητα;

Ίσως πρώτη φορά αυτή την περίοδο δοκίμασες πράγματα, έζησες κάτι διαφορετικό ή είδες ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να λειτουργεί στη ζωή σου και να απολαμβάνεις και θα σου άρεσε να το κρατήσεις.

Ποιο κόμματι αυτής της περιόδου, ποια συνήθεια, τι από αυτή την περίοδο θέλεις να πάρεις μαζί σου σε αυτό το νέο κύκλο που ξεκινά;

 

6. Τι θέλω να αφήσω πίσω μου;

Πιθανόν πάλι να υπήρχαν πράγματα αυτή την περίοδο που δεν σου άρεσαν καθόλου, συνήθειες που ξεκίνησες, πράγματα που έκανες και δεν θα ήθελες να υπάρχουν στη ζωή σου.

Τι λοιπόν θέλεις να αφήσεις πίσω;

Τι θέλεις να σταματήσεις;

 

7. Τι καινούριο θέλω να ξεκινήσω;

Παράλληλα, μπορεί να υπάρχει κάτι που πολύ θα ήθελες να υπήρχε στη ζωή σου, κάτι που ξέρεις ότι θα σου άρεσε, ότι θα σε βοηθούσε και δεν το έχεις εντάξει στη ζωή σου.

Ποιο είναι αυτό το νέο, που θέλεις τώρα να ξεκινήσεις;

 

8. Τι θέλω για το μέλλον μου;

Τώρα που ανοίγει ένας νέος κύκλος της ζωής μας, μαζί ανοίγει κι ένας νέος κύκλος για τον κάθε ένα από εμάς. Και όπως κάθε νέος κύκλος επιφυλάσσει κάτι νέο για εμάς, ένα επόμενο επίπεδο, στο οποίο καλούμαστε να φτάσουμε, μια νέα πρόκληση, ένα επόμενο βήμα.

Ποιο είναι αυτό το επόμενο στάδιο για τη δική σου εξέλιξη;

Τι θέλεις για το μέλλον σου;

 

9. Τι θέλω για το μέλλον του κόσμου μας;

Αντίστοιχα μαζί ανοίγει ένας νέος κύκλος για τον κόσμο μας, με νέες προκλήσεις, νέες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες.

Αν αντί για το φόβο και το θυμό για τον κόσμο και την κατάσταση, που επικρατεί κρατήσουμε το όραμά μας και αυτό που θέλουμε να υπάρχει και να δημιουργήσουμε, τι είναι αυτό;

Σε τι κόσμο θέλεις να ζεις;

Τι θέλεις για το μέλλον του κόσμου μας;

 

10. Ποιος/ ποια θέλω να είμαι εγώ;

Για να συμβούν όλα αυτά, που θέλουμε, τόσο στο δικό μας μέλλον, όσο και στο μέλλον του κόσμου μας χρειάζεται και εμείς να λειτουργήσουμε ανάλογα, να χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις μας και να αναπτύξουμε άλλες ποιότητες, που ίσως μέχρι τώρα να είχαμε αμελήσει.

Αν θέλεις να δημιουργήσεις όλα αυτά στη ζωή σου και στον κόσμο ποιος / ποια χρειάζεται να είσαι;

 

Και αν από όλα τα παραπάνω συνειδητοποίησες κάτι, στο coaching λέμε ότι καμία συνειδητοποίηση δεν μας δίνει τα οφέλη της αν δεν οδηγεί σε δράση. Όχι μεγάλες και τεράστιες δράσεις, αλλά μικρές και σταθερές, που μπορούν να μας οδηγήσουν στην αλλαγή, που θέλουμε να δούμε. Ένα μικρό βήμα είναι αρκετό για να αρχίσουμε.

Ποιο είναι το πρώτο λοιπόν, το μικρότερο βήμα που θα κάνεις άμεσα;

Καλή σου επιτυχία!

 

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Coaching επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα εδώ

Εάν θέλετε να κλείσετε ραντεβού για μια ενημερωτική συνάντηση αφήστε μας το μήνυμά σας εδώ

 

Photo by Jack Cohen on Unsplash