Ξεκινώντας κάθε νέα σεζόν έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια νέα αρχή, να σχεδιάσουμε μια νέα πορεία, να κάνουμε επιλογές, που θα μας οδηγήσουν σε όσα θέλουμε να δημιουργήσουμε και να αλλάξουμε όσα πάντα θέλαμε να αλλάξουμε.
Για αυτό το λόγο θα εστιάσουμε σε πρακτικές και χρήσιμες στρατηγικές, που βασίζονται στο Coaching και μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τη ζωή μας σε όποιο τομέα εμείς επιλέξουμε.

 

Μπορείτε να διαβάσετε τις στρατηγικές 1-6 εδώ.

 

Παρακάτω θα βρείτε τις επόμενες 8 στρατηγικές:

 

Στρατηγική #7 – Αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια

 

Το τελευταίο πράγμα, που θέλουμε όταν κάνουμε μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον μας είναι αυτά να παραμείνουν σχέδια..

Χρειάζεται λοιπόν να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό το πλάνο, που σχεδιάζουμε, πόσο πιθανό είναι να συμβεί στην πραγματικότητα και τι μπορεί να το εμποδίσει;

Εξετάζοντας το πλάνο μας μπορούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τις πιθανότητες του να γίνει πραγματικότητα, ώστε να εξασφαλίσουμε την επιτυχία των στόχων μας.

Εξετάζοντας τα εμπόδια και προβλέποντας τι μπορεί να μας βγάλει από το δρόμο μας μπορούμε να προβλέψουμε τι θα κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε.

 

Στρατηγική #8 – Επιλέγουμε όσα πιστεύουμε

 

Ένα από τα πράγματα που μπορεί να μας εμποδίσει να πετύχουμε τους στόχους μας είναι οι πεποιθήσεις, οι υποθέσεις, οι ιστορίες, που λέμε στον εαυτό μας και οι ερμηνείες, που δίνουμε σε γεγονότα, που ήδη έχουν συμβεί.

Τι επιλέγουμε να πιστεύουμε σχετικά με όσα θέλουμε, τη ζωή μας και τον εαυτό μας;

Μας δίνουν ή μας αφαιρούν δύναμη τα πιστεύω μας;

Τι θα μας βοηθήσει και τι θα μας εμποδίσει να πετύχουμε;

 

Στρατηγική #9 – Είμαστε ανοιχτοί στην υποστήριξη

 

Για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία μας χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί στο να ζητήσουμε και να πάρουμε την υποστήριξη, που χρειαζόμαστε.

Τι ανακαλύψαμε ότι μπορεί να μας εμποδίσει;

Τι γνώσεις μας λείπουν; Τι δεξιότητες; Τι χρειάζεται να μάθουμε; Τι στάσεις χρειάζεται να αναπτύξουμε;

Τι άλλο χρειαζόμαστε; Τι θα κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά για την επιτυχία μας;

Που μπορούμε να αναζητήσουμε την υποστήριξη, που χρειαζόμαστε;

 

Στρατηγική #10 –  Βασιζόμαστε στις δυνάμεις μας

 

Μπορεί να μας χωρίζουν πράγματα, από όσα θέλουμε στη ζωή μας, όμως υπάρχουν και πολλά, που ήδη έχουμε καταφέρει. Και για να τα πετύχουμε αυτά χρησιμοποιήσαμε κάποιες ικανότητες, κάποιες δεξιότητες, κάποια χαρακτηριστικά, κάποιες, όπως λέμε, δυνάμεις.

Ποιες είναι αυτές;

Γνωρίζοντας τες μπορούμε να τις αναπτύξουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε για να βασιστούμε σε αυτές και να μεγιστοποιήσουμε την επιτυχία μας.

 

Στρατηγική #11 –  Δημιουργούμε συνήθειες

 

Για να αλλάξουμε σταθερά οτιδήποτε στη ζωή μας και πετύχουμε οποιοδήποτε στόχο μας, χρειάζεται να αλλάξουμε τις συνήθειες μας. Αυτές είναι που μας κρατούν σε συμπεριφορές, που δεν μας αρέσουν και δεν μας εκφράζουν πια, αυτές είναι που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μια διαφορετική πραγματικότητα στη ζωή μας.

Οι συνήθειες μας μπορεί να βασίζονται στις δυνάμεις, στις οποίες αναφερθήκαμε στην προηγούμενη στρατηγική, να μας βοηθούν να αποκτήσουμε γνώσεις, να αναπτύξουμε ικανότητες, δεξιότητες ή στάσεις, να αντιμετωπίσουμε εμπόδια, ή να μας υποστηρίζουν με κάποιο άλλο τρόπο να γίνουμε αυτοί, που θέλουμε να γίνουμε. Το ζήτημα είναι να το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται να τις πραγματοποιήσουμε!

 

Στρατηγική #12 – Βρίσκουμε τη δύναμη μέσα μας

 

Αυτή η στρατηγική αποτελεί μια καμπή στο ταξίδι μας.

Μέχρι τώρα αναζητήσαμε, διερευνήσαμε και σχεδιάσαμε την πορεία μας.

Τώρα ήρθε η ώρα να βρούμε τη δύναμη, την ενέργεια και το κουράγιο μέσα μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να κάνουμε.

Παρ΄ όλο το φόβο, παρ’ όλη την ανασφάλεια, παρ’ όλη την ανησυχία, την αγωνία, την αβεβαιότητα ή ό,τι άλλο μπορεί να βιώνει ο καθένας μας.

Και αυτό είναι «μετέωρο» βήμα.

Και ταυτόχρονα ένα απαραίτητο βήμα εάν θέλουμε να πετύχουμε ή να αλλάξουμε οτιδήποτε…

 

Στρατηγική #13 –  Κάνουμε το πρώτο βήμα

 

Όπως είπαμε και στην προηγούμενη στρατηγική πολύ συχνά θέλουμε να κάνουμε τόσα πολλά και δεν κάνουμε τίποτα. Λέμε ότι θα ξεκινήσουμε και δεν ξεκινάμε ποτέ. Αναβάλλουμε ξανά και ξανά – ο καθένας μας για τους δικούς του λόγους.

Από τη στιγμή, που αποφασίσαμε ποιοι είναι οι στόχοι μας και σε ποιο στόχο εστιάζουμε και αναζητήσαμε το κουράγιο και τη δύναμη μέσα μας, το επόμενο, που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δράσουμε: και αυτό ξεκινά με το να κάνουμε ένα μικρό έστω βήμα, όχι κάτι, που να μας φοβίζει, όχι κάτι που να πρέπει να αναβάλλουμε, επειδή δεν έχουμε χρόνο, χρήματα, διάθεση ή ό,τι άλλο, αλλά κάτι τόσο μικρό, που να μην μπορούμε να του αντισταθούμε!

 

Στρατηγική #14 – Θέτουμε προτεραιότητες

 

Ξεκινήσαμε με ένα μικρό βήμα και έτσι χρειάζεται να συνεχίσουμε – ένα βήμα τη φορά!

Ρωτώντας καθημερινά σε τι χρειάζεται να δώσουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητά μας, ώστε να προχωρήσουμε προς αυτά που θέλουμε, κάθε μέρα ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στους στόχους μας.

Όπως ήδη είπαμε μπορεί να μπορούμε να πετύχουμε όσα θέλουμε, όμως δεν μπορούμε να τα πετύχουμε όλα άμεσα και ταυτόχρονα. Η ενέργεια μας και ο χρόνος μας είναι συγκεκριμένος και χρειάζεται να μάθουμε να εστιάζουμε κάθε φορά σε όσα είναι πιο σημαντικά για εμάς και θα μας βοηθήσουν να πραγματοποιήσουμε όσα ονειρευόμαστε για τη ζωή μας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να εστιάσουμε σε λιγότερα πράγματα ή σε άλλα πράγματα, σε σχέση με όσα συνήθως εστιάζαμε ή να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε το χρόνο για όσα είναι σημαντικά για εμάς.. και αυτό να το κάνουμε σταθερά κάθε μέρα!

 

Και τώρα που διαβάσατε τις στρατηγικές…

Πώς μπορείτε να τις εφαρμόσετε για να αλλάξετε τη δική σας ζωή; Και αν εφαρμόζετε κάποιες ήδη πώς μπορείτε να ξαναδεσμευθείτε και να εμβαθύνετε σε αυτές;

 

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Coaching επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα εδώ

Εάν θέλετε να κλείσετε ραντεβού για μια ενημερωτική συνάντηση αφήστε μας το μήνυμά σας εδώ