21 στρατηγικές αλλαγής – Μέρος Γ΄

21 στρατηγικές αλλαγής – Μέρος Γ΄

 

Ξεκινώντας κάθε νέα σεζόν έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια νέα αρχή, να σχεδιάσουμε μια νέα πορεία, να κάνουμε επιλογές, που θα μας οδηγήσουν σε όσα θέλουμε να δημιουργήσουμε και να αλλάξουμε όσα πάντα θέλαμε να αλλάξουμε.
Για αυτό το λόγο θα εστιάσουμε σε πρακτικές και χρήσιμες στρατηγικές, που βασίζονται στο Coaching και μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τη ζωή μας σε όποιο τομέα εμείς επιλέξουμε.

Μπορείτε να διαβάσετε τις στρατηγικές 1-14 εδώ και εδώ.

Παρακάτω θα βρείτε τις τελευταίες 7 στρατηγικές:

 

Στρατηγική #15 –  Στοχαζόμαστε 

Είμαστε ήδη στη στρατηγική #15 και έχουν περάσει δύο βδομάδες από τότε, που ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι!

Όταν δοκιμάζουμε οτιδήποτε νέο στη ζωή μας είναι πολύ χρήσιμο να σταματάμε που και που και, όπως λέμε στο coaching, να αναστοχαζόμαστε – να κοιτάμε προς τα πίσω και να βλέπουμε τι συνέβη, τι άλλαξε, τι πήγε καλά και τι όχι και τόσο, να βλέπουμε που ήμασταν, που είμαστε και πού πηγαίνουμε.

Όπως λέει και ο John Maxwell “Η εμπειρία δεν είναι πάντα ο καλύτερος δάσκαλος – ο καλύτερος δάσκαλος είναι η αξιολόγησή της”.

 

Στρατηγική #16 – Αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες

Και αφού αναστοχαστούμε και δούμε τι πήγε καλά, τι άλλαξε και που φτάσαμε, ας μείνουμε λίγο εκεί και ας αναγνωρίσουμε και ας «γιορτάσουμε», όπως λέμε στο Coaching τις επιτυχίες μας, επιβραβεύοντας τον εαυτό μας για όσα κατάφερε.

Βλέποντας και αναγνωρίζοντας όσα έχουμε καταφέρει ενισχύουμε τη δύναμή μας και «εφοδιαζόμαστε» για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας!

 

Στρατηγική #17 – Μαθαίνουμε

Και ταυτόχρονα ας σταθούμε και σε όσα δεν πήγαν μέχρι τώρα όπως θέλαμε ή όπως υπολογίσαμε και σχεδιάσαμε, στα εμπόδια, που προέκυψαν και δεν τα είχαμε προβλέψει, σε όσα θα θέλαμε από εδώ και εμπρός να μάθουμε.

Όχι για να μας κρίνουμε, όχι για να πούμε ότι αποτύχαμε ή για να απογοητευτούμε, αλλά για να αποκτήσουμε επίγνωση και να μάθουμε από όσα θα θέλαμε να είχαν γίνει διαφορετικά, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πορεία μας.

 

Στρατηγική #18 – Προσαρμοζόμαστε

Και αφού αναλογιστούμε τι πήγε καλά και μάθουμε από όσα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε χρειάζεται να «ενσωματώσουμε» αυτή τη μάθηση, τη γνώση και τη δύναμη και να δούμε τι θα κάνουμε με αυτές.

Τι θέλουμε να συνεχίσουμε; Σε τι θέλουμε να βασιστούμε; Τι είχε τα καλύτερα αποτελέσματα και θέλουμε να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο;

Τι χρειάζεται να κάνουμε διαφορετικά; Τι χρειάζεται να αλλάξουμε, να προσαρμόσουμε, να εξελίξουμε;

Σε ποια σημεία χρειάζεται να αλλάξουμε την πορεία μας και να επανασχεδιάσουμε το χάρτη μας και να προσαρμοστούμε σε όσα μαθαίνουμε;

 

Στρατηγική #19 – Εστιάζουμε στη διαδικασία 

Όσες συνειδητοποιήσεις κι αν έχουμε, όσα βήματα κι αν κάνουμε, η ζωή μας δεν αλλάζει μέσα σε μια μέρα. Μπορεί η αλλαγή να γίνεται μέσα σε μια στιγμή, όμως για να ολοκληρωθεί και να δούμε τα σταθερά αποτελέσματά της στη ζωή μας χρειάζεται χρόνο.

Γι’ αυτό και λέμε ότι ο σκοπός ενός στόχου δεν είναι ο στόχος ο ίδιος, το τι πετυχαίνουμε, το τι αποκτάμε. Είναι το ταξίδι, η διαδικασία, το παιχνίδι, το πως αναπτυσσόμαστε και γινόμαστε αυτοί, που θέλουμε να είμαστε, ανεξάρτητα από τον ίδιο το στόχο μας.

Και όπως λέει ο Charles de Lint «Ο δρόμος, που οδηγεί σε ένα στόχο δε σε χωρίζει από τον προορισμό, είναι στην πραγματικότητα μέρος του»

 

Στρατηγική #20 – Αποκτάμε αυτοπεποίθηση 

Μέσα από αυτή τη διαδικασία και το ταξίδι προς τον καλύτερο εαυτό μας είναι που αποκτάμε την πολυζήτητη αυτοπεποίθηση και την πίστη στον εαυτό μας.

Ανακαλύπτοντας όσα θέλουμε να έχουμε και όσα θέλουμε να είμαστε, αναζητώντας την υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε όσα μας χωρίζουν από την ιδανική μας πραγματικότητα, βρίσκοντας το κουράγιο μέσα μας για να κάνουμε τα «μετέωρα» βήματα, που θα μας οδηγήσουν σ’ αυτή και τη δέσμευση για να μείνουμε καθημερινά εστιασμένοι σ’ αυτά, γιορτάζοντας τις επιτυχίες και μαθαίνοντας από τα «λάθη» μας, διευρύνουμε τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τις γνώσεις, σμιλεύουμε το χαρακτήρα μας και έτσι καταλήγουμε να έχουμε όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

 

Στρατηγική #21 – Πιστεύουμε 

Και αφού έχουν γίνει όλα αυτά – όπως είναι φυσικό – ο κύκλος ξανααρχίζει.

Όσο ακολουθούμε τη διαίσθηση και την περιέργειά μας, όσο βρίσκουμε τις δικές μας λύσεις και απαντήσεις, όσο επιδιώκουμε να γινόμαστε καλύτεροι και ταυτόχρονα να απολαμβάνουμε τη διαδικασία διατηρούμε την πίστη στον εαυτό μας, στα όνειρά μας και στη ζωή και μαθαίνουμε πώς να σχεδιάζουμε την εξέλιξή μας, να αναπτυσσόμαστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, να δημιουργούμε όσα ονειρευόμαστε στη ζωή και την πορεία μας και να έχουμε τον αντίκτυπο, που θέλουμε στον κόσμο.

 

Και τώρα που διαβάσατε και τις τελευταίες στρατηγικές…

Τι κρατάτε από το ταξίδι;

Τι σας άρεσε περισσότερο; Τι σας δυσκόλεψε;

Τι θα αλλάξετε στη δική σας ζωή;

 

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Coaching επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα εδώ

Εάν θέλετε να κλείσετε ραντεβού για μια ενημερωτική συνάντηση αφήστε μας το μήνυμά σας εδώ

By |15 Οκτωβρίου, 2017|coaching|0 Comments

About the Author: