Ξεκινώντας κάθε νέα σεζόν έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια νέα αρχή, να σχεδιάσουμε μια νέα πορεία, να κάνουμε επιλογές, που θα μας οδηγήσουν σε όσα θέλουμε να δημιουργήσουμε και να αλλάξουμε όσα πάντα θέλαμε να αλλάξουμε.

Οι παρακάτω στρατηγικές, που βασίζονται στο coaching –τη σύμπραξη σε μία προκλητική και δημιουργική διαδικασία σκέψης, που εμπνέει τους συνεργάτες να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες – μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τη ζωή μας σε όποιο τομέα εμείς επιλέξουμε!

Σ’ αυτό το άρθρο θα βρείτε τις πρώτες  6 στρατηγικές:

 

Στρατηγική #1 – Αναλαμβάνουμε τον έλεγχο

Πρώτα από όλα για να αλλάξουμε οτιδήποτε χρειάζεται να πάρουμε τον έλεγχο. Τι μπορούμε όμως να ελέγξουμε; Το μόνο που μπορούμε σίγουρα να ελέγξουμε σε κάθε περίσταση είναι ο εαυτός μας, η στάση και οι πράξεις μας.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού μας, της στάσης και των πράξεων μας (χωρίς να κατηγορούμε εμάς ή άλλους για τις περιστάσεις) ουσιαστικά αποφασίζουμε να πάρουμε τον έλεγχο όσων μπορούμε να ελέγξουμε, σταματώντας να γκρινιάζουμε, να παραπονιόμαστε και να κριτικάρουμε.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Victor Frankl, στο βιβλίο του Το νόημα της ζωής “Ανάμεσα στο ερέθισμα και την απόκριση βρίσκεται ένα κενό. Σε αυτό το κενό είναι η δύναμή μας να επιλέξουμε την απόκρισή μας. Στην απόκρισή μας βρίσκεται η ανάπτυξη και η ελευθερία μας”.

 

Στρατηγική #2 – Αναζητάμε τι θέλουμε πραγματικά

Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του εαυτού μας αρχίζουμε να μπορούμε να καθορίσουμε αυτά που βιώνουμε και αυτά που δημιουργούμε.

Το επόμενο λοιπόν βήμα είναι να αναζητήσουμε και να ανακαλύψουμε τι θέλουμε πραγματικά στην εργασία μας, στις σχέσεις μας, στην υγεία μας, στη ζωή μας γενικότερα. Όταν ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε και τότε η ενέργεια, η έμπνευση και η χαρά είναι δεδομένα.

 

Στρατηγική #3 – Αποφασίζουμε πώς θέλουμε να νιώθουμε και ποιοι θέλουμε να είμαστε

Πώς βρίσκουμε όμως τι θέλουμε, με ρωτούν πελάτες μου συχνά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το ανακαλύψουμε, όμως μια απλή στρατηγική είναι να δούμε πώς θέλουμε να νιώθουμε και ποιοι θέλουμε να είμαστε. Τα επιθυμητά συναισθήματα και η επιθυμητή ταυτότητά μας μπορούν να μας οδηγήσουν να αναγνωρίσουμε την κατεύθυνση, που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Παράλληλα το να ξέρουμε πώς θα νιώθουμε και ποιοι θα είμαστε όταν πετύχουμε όσα θέλουμε – το να ξέρουμε δηλαδή γιατί θέλουμε ό,τι θέλουμε – μας βοηθούν να διατηρούμε την κινητοποίησή μας και μας δίνουν τον προσανατολισμό, που χρειαζόμαστε στην πορεία μας.

 

Στρατηγική #4 – Θέτουμε στόχους

Έχοντας βρει τον προσανατολισμό μας, τώρα χρειάζεται να θέσουμε τους στόχους, που θα μας βοηθήσουν να καταγράφουμε και να μετράμε την πρόοδό μας.

Για πολλούς αυτό είναι μια ευχάριστη διαδικασία, για άλλους κάτι πιεστικό ή βαρετό. Σας αρέσει να θέτετε στόχους; Τέλεια! Προτιμάτε να λύνετε προβλήματα; Θέλετε να βάζετε προκλήσεις στον εαυτό σας; Βρείτε την προσέγγιση, που σας ταιριάζει και σας κινητοποιεί και ακολουθήστε αυτή!

Όποια προσέγγιση και αν ακολουθήσετε γίνετε συγκεκριμένοι και αποφασίστε από την αρχή πώς θα ξέρετε ότι έχετε πετύχει!

 

Στρατηγική #5 – Είμαστε ειλικρινείς

Ήταν βασικά τα προηγούμενα βήματα: Πήραμε την ευθύνη της ζωής μας, είδαμε τι θέλουμε, γιατί το θέλουμε και θέσαμε στόχους, που θα μας βοηθήσουν να το αποκτήσουμε.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας!

Πού είμαστε σε σχέση με όσα θέλουμε να πετύχουμε; Πόσο απέχουμε; Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα;

Και πάλι χωρίς να κατηγορούμε τον εαυτό μας, να απογοητευόμαστε ή να αποθαρρυνόμαστε εξετάζουμε την κατάσταση, όπως έχει τώρα και τολμάμε (ναι τολμάμε δεν είναι εύκολο!) να πούμε στον εαυτό μας την αλήθεια! Το ότι δεν είμαστε εκεί που θέλουμε σημαίνει απλώς ότι έχουμε την ευκαιρία να εξελιχθούμε!

 

Στρατηγική #6 – Δημιουργούμε το χάρτη

Τώρα που κοιτάξαμε στην πραγματικότητα κατάματα τι ανακαλύπτουμε;

Τι μας χωρίζει από αυτό που θέλουμε;

Ποια πορεία χρειάζεται να διανύσουμε;

Ποια είναι τα βήματα, που θα μας οδηγήσουν στο στόχο μας;

Δεν χρειάζεται αυτά να είναι απόλυτα ξεκάθαρα ακόμη – στην πορεία θα ξεκαθαρίζουν όλο και περισσότερο. Όμως με μια πρώτη ματιά τι θα μας οδηγήσει εκεί που θέλουμε;

Και μια πρόταση…

Μπορεί να μπορούμε να πετύχουμε όσα θέλουμε, όμως δεν μπορούμε να τα πετύχουμε όλα άμεσα και ταυτόχρονα. Η ενέργεια μας και ο χρόνος μας είναι συγκεκριμένος και χρειάζεται να μάθουμε να εστιάζουμε κάθε φορά σε όσα είναι πιο σημαντικά για εμάς και θα μας βοηθήσουν να πραγματοποιήσουμε όσα ονειρευόμαστε για τη ζωή μας.

Θα σας πρότεινα να αρχίσετε να εστιάζετε σιγά σιγά σε 1-2 στόχους τη φορά!

 

Και τώρα που διαβάσατε τις πρώτες στρατηγικές…

Πώς μπορείτε να τις εφαρμόσετε για να αλλάξετε τη δική σας ζωή; Και αν εφαρμόζετε κάποιες ήδη πώς μπορείτε να ξαναδεσμευθείτε και να εμβαθύνετε σε αυτές;

 

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Coaching επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα εδώ

Εάν θέλετε να κλείσετε ραντεβού για μια ενημερωτική συνάντηση αφήστε μας το μήνυμά σας εδώ